· 

BIOGAS Oplossing of verborgen Beerput?

Zie KRO's uitzending over de grootschalige misleiding van BIOgas als alternatief voor fossiele gas. Misdaad loont vooral in Nederland, er worden vooral positive berichten getoond voor biogas maar de controle laat sterk te wensen over. Het is mogelijk juist slecht voor het milieu (i.p.v. goed) het rendement is ook matig en alleen subsidie maakt het haalbaar. Het is eerder een handige oplossing voor de fraudeurs in afvalverwerking. Dat zijn de conclusies die ik trek uit dit filmpje van de KRO uit nov.2012. Volgens https://groengas.nl/ is dit filmpje achterhaald en komt het nog maar beperkt voor dat er gefraudeerd wordt. Tja dan zijn deze berichten zeker acceptabel in de biogas industrie:

Afval gids 2017 (Limburg) en Boerderij 2017 (Limburg)

Dagblad noorden 2017 (Drente)

Pigbusiness 2015 (Noord Brabant)

Topje van de ijsberg? Biogas is flink in opkomst en het is een oplossing voor veel afval dat nu  verbrand moet worden e.d.. Maar hoe weet je dat het goed gecontroleerd wordt? Economisch belang gaat altijd voor humanitair belang, tenminste tot het in de media komt natuurlijk.

 

Ik ben voorstander van Biogas maar dan moet het wel "eerlijk" Biogas worden en moet het productieproces 100 x beter in de gaten gehouden worden en veel beter geregistreerd. En het moet ook anders zodat het rendabel wordt. Maar ja men kiest graag voor eerst doen, miljoenen subsidies uitgeven en dan achteraf uithuilen omdat het verkeerd is opgepakt. Boeren zouden alleen moeten faciliteren en niet zelf de procesoperator willen zijn.