· 

Oostvaardersplassen, ben ik nou zo naïef?

Beste Hans Bakker,

Ik begrijp jullie oplossing voor de Oostvaardersplassen totaal niet! Het is gewoon een feit dat er te weinig ruimte is en ook al vergroten jullie het gebied dan groeit de populatie alsnog door totdat deze weer meer ruimte nodig heeft. Waarom willen jullie of de biologen niet begrijpen dat je in Nederland geen normale natuur meer hebt.

 

ZONDER ROOFDIEREN KAN JE GEEN POPULATIE “WILDE” GRAZERS VERANTWOORD “WILD” LATEN ZIJN!!!

 

Dat snapt de simpelste natuurliefhebber nog en daar hoef geen biologie voor gestudeerd te hebben! Wat is er anders aan deze groep dieren dan aan herten, reeën, wilde zwijnen, ganzen enz.? Zij moeten ook afgeschoten worden omdat ze anders te goed gedijen in onze roofdier vrije natuur! (Waar ik helemaal geen fan voor ben, waarom niet gewoon vangen in lok kooien e.d.?) En afschieten en vangen voor sterilisatie veroorzaakt stress? Veroorzaakt een roedel Wolven dat niet dan in de echte natuur? Er bestaan geen “Wilde” populaties van grote dieren in Nederland! Wij moeten altijd ingrijpen!!!

 

Dus stop alstublieft met jullie onzinnige biologisch verantwoord(?) gelul en accepteer dat wij alleen een natuur kennen in Nederland die beheerd wordt. De enige wilde dieren die ik ken in Nederland zijn volgens mij de trekvogels. Of is dit een politieke manoeuvre om jullie invloeden te vergroten??? Ten koste van de dieren? Ik hoop dat jullie eens tot bezinning kom en het lot van de dieren voorop gaan stellen en niet blijven doen alsof Nederland nog “Wilde” natuur kent. Zelfs de insecten leven niet meer in een vrij en wild ecosysteem, want die roeien wij ook al uit en moeten we gaan “beheren” / beschermen. Probeer mij nu maar eens jullie beleid uit te leggen als lid van de club want ik begrijp niets van jullie op dit gebied.

 

NB: en is het jullie niet opgevallen dat er Wolven verschijnen in Nederland? Zou de natuur ons niet een handje willen helpen op het gebied van de te grootte populaties? Maar dat willen we natuurlijk niet in onze anderhalve kilometer aangeplant bos dat elk jaar overigens circa 1300 Ha kleiner wordt. Ben ik nu de enige die 1+1 kan optellen?

 

Van: Dierenbescherming <vraag@dierenbescherming.nl>
Verzonden: maandag 30 april 2018 16:53
Onderwerp: Oostvaardersplassen - Wat te doen met deze situatie?

 

 

 

Geef grote grazers rust en ruimte‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk online versie

Beste Lourens,

Een paar weken geleden heb ik je via dit medium bijgepraat over onze
quickscan van de situatie in de Oostvaardersplassen en de uitkomst ervan. Verleden week heeft de onderzoekscommissie van de Provincie Flevoland, Commissie Van Geel, haar advies uitgebracht over de mogelijke toekomst van dit gebied. Daar vinden wij wat van. Het leek me daarom een goed moment om je opnieuw bij te praten.

Gehouden of wilde dieren?
‘Er staat een hek omheen, dus zijn het geen wilde dieren’, een opvatting die regelmatig terugkomt in de discussie rond de grote grazers in de Oostvaardersplassen. De Dierenbescherming gaat uit van wilde dieren, dat licht ik graag toe.

De keuze voor gehouden of wild kun je eigenlijk alleen vooraf of vlak na het loslaten van dieren in een natuurgebied maken. In die fase zijn de dieren nog tam en handelbaar. Wat ons betreft hadden de dieren helemaal niet uitgezet moeten worden, maar toen dat toch gebeurde hebben we tot aan de hoogste rechter gestreden voor de status van gehouden dieren en de daarbij horende zorgplicht.

Helaas kregen we ongelijk toen in 2007 de rechter definitief besloot dat de dieren als wilde dieren gezien moeten worden. Nu, vele jaren en generaties dieren later, kun je dat niet meer zomaar terugdraaien. Dat een deel van de Konikpaarden naar mensen toekwam toen die voedsel aanboden terwijl de dieren honger hadden betekent niet automatisch dat ze ook tam en handelbaar zijn.

Minder ruimte voor grote grazers
De adviescommissie stelt in haar rapport onder andere voor om het moerasgedeelte van de Oostvaardersplassen te vergroten. Dit is positief voor met name vogels die van deze omstandigheden houden. Negatief is dat hierdoor, en door het voorstel om de omliggende bosgebieden af te sluiten voor de grote grazers, het leefgebied van deze dieren aanzienlijk kleiner wordt. Om dit te compenseren stelt de commissie dat er meer dan duizend gezonde dieren moeten worden verplaatst of afgeschoten. Onacceptabel wat ons betreft.

Meer rust en ruimte
De Dierenbescherming vindt juist dat er meer ruimte voor de grote grazers moet komen. Dat kan door het openstellen van -en verbinden met- omliggende gebieden. Daardoor ontstaat er ook ruimte om bomen en struiken te planten in de inmiddels kale gebieden zodat er in de toekomst meer voedsel en beschutting te vinden is. Niemand gunt de grote grazers een lange lijdensweg of hongerdood. Om dit risico zo klein mogelijk te houden moeten de ervaren beheerders ruim op tijd inschatten welke dieren de winter waarschijnlijk niet overleven en die, hoewel dit sterk tegen ons gevoel ingaat, afschieten. Hiermee voorkom je ook dat de kuddes straks toch weer te groot worden.

Anticonceptie, verplaatsen en onze reactie
Op onze website leggen we uit waarom de vaak genoemde mogelijkheden als anticonceptie en het verplaatsen van dieren geen goed idee zijn. Lees hierover het artikel:
Geef grote grazers Oostvaardersplassen rust en ruimte.

Verder hebben we een eerste reactie op het advies van Commissie Van Geel gegeven. Deze lees je in het artikel:
Niet minder maar meer leefruimte voor grote grazers.

De komende weken buigt de provincie zich over het advies van de commissie. De Dierenbescherming doet haar uiterste best om de leden van de Provinciale Staten te overtuigen het huidige advies niet over te nemen en te kiezen voor rust en ruimte voor alle dieren en de natuur in dit unieke stukje Nederland.

 

Hans Bakker<br>Algemeen directeur Dierenbescherming a.i.

 

Met vriendelijke groet,

Hans Bakker<br>Algemeen directeur Dierenbescherming a.i.

Hans Bakker
Algemeen directeur Dierenbescherming a.i.

Liever geen Dierenm@il meer ontvangen? Klik dan hier

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0